بلاگ

علت بوی بد عرق چیه؟

عرق کردن که همون ترشح مایعات توسط غدد عرق اکرین و آپوکرین بر روی سطح پوست هست، یک راه‌حل طبیعی بدن برای تنظیم دما به شمار میاد. فعالیت بدنی، استرس و اضطراب بیش از حد و در معرض گرما و نور خورشید قرار گرفتن از جمله مواردیست که منجر به افزایش درجه حرارت بدن میشه که به دنبال این اتفاق، عرق از سطح پوست تبخیر میشه و بدن احساس خنکی می‌کنه. 

برخی از افراد ممکنه تغییرات غیر طبیعی مثل تعریق بیش از حد (هایپر‌هیدروز) و یا تعریق کم یا عدم تعریق (آنیدروز) تجربه کنن که جای نگرانی داره. تغییرات ایجاد شده در بوی بدن هم که ممکنه به‌دلیل بوی بد عرق به‌وجود بیاد می‌تونه نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشه.

بهتره بدونین که بوی عرق بدن به خودی خود بد و ناخوشایند نیست بلکه بر اثر تجزیه اسیدهای موجود در عرق توسط باکتری‌ها به وجود میاد. عرقی که از غدد آپوکرین در نواحی زیر بغل، سینه‌ها، و ناحیه تناسلی_مقعدی در سطح پوست ترشح میشه بعد از تجزیه توسط باکتری‌ها و باقی موندن مواد زائد روی پوست، منجر به متصاعد شدن بوی بد میشه.

راهکارهای متعددی مثل تغییر سبک زندگی و یا درمان‌های خانگی در رفع بوی بد عرق موثرند. در صورتی که با راهکارهای ابتدایی موفق به رفع بوی بد عرق‌تون نشدین حتما باید این مشکل رو با یک پزشک متخصص درمیون بگذارین و مشکلات سلامتی احتمالی که به دنبال اون عارضه بوی بد عرق به وجود آمده رو برطرف کنین. 

در برخی از افراد حتی با رعایت بهداشت فردی و استفاده از اسپری‌های خوشبوکننده باز هم بوی بد عرق وجود داره. اگر جز این دسته از افراد هستین بهتره برای شروع درمان به سک پزشک داخلی مراجعه کنین. 

علل اصلی بوی بد عرق:

 

غدد آپوکرین در مناطقی از پوست مثل زیر بغل، کشاله ران و… که مو دارن، منجر به تعریق و ترشح عرق به سطح پوست میشن. مایع شیری رنگی که از این غدد خارج میشه، تا زمانی که با باکتری‌های پوست ترکیب نشه؛ بدون بو باقی می‌مونه. 

افزایش هورمون‌هایی به نام آندروژن از دوران بلوغ منجر به تغییر بوی عرق میشه. در واقع این هورمون‌ها تا زمان بلوغ غیر فعال هستن. برای همینه که در خردسالی حتی بعد از فعاایت‌های بدنی طولانی و تعریق فراوان بوی عرق مشکلی ایجاد نمی‌کنه و بوی ناخوشایندی نداره. 

بعد از فعال شدن هورمون‌های آندروژن در دوران بلوغ برخی موارد می‌تونن بوی عرق رو بدتر کنن. در زیر چند علت اصلی بدتر شدن بوی عرق رو معرفی می‌کنیم:

  • ورزش سنگین
  • هوای گرم
  • اضافه وزن
  • تغییر در سطح هورمون‌های بدن به‌خصوص در دوران بلوغ و یائسگی (علت بوی بد عرق در نوجوانان و علت بوی بد عرق در زنان)
  • برخی از شرایط سلامتی مانند بیماری دیابت، بیماری کبدی یا بیماری کلیوی
  • مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی
  • نوع رژیم غذایی و مصرف مداوم برخی از غذاهای چرب، روغن‌ها یا غذاهایی با بوی شدید مانند سیر، پیاز و ادویه کاری، چرا که می‌تونن از طریق منافذ پوست نفوذ کرده و باعث بوی بد عرق شوند.
  • کمبود ویتامین‌های C، D، B کمپلکس و بیماری‌های ناشی از اون‌ها

سخن پایانی‌

بوی بد عرق می‌تونه وجهه اجتماعی شما رو خدشه دار کنه و در موارد شدید می‌تونه حتی منجر به فرار کردن افراد از شما بشه. بوی بد عرق نشان دهنده عدم رعایت بهداشت و فرهنگ پایین هست. برای اینکه هم خود و هم دیگران حس خوبی نسبت به خودتون داشته باشین بهتره هرچه سریع‌تر نسبت به رفع بوی بد عرقتون اقدام کنین. 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *